неділя, 21 червня 2015 р.

Харчування під час вагітності

Харчування під час вагітності дуже позначається на здоров'ї як матері, так її майбутнього чада. Це зовсім не означає що ви тепер повинні їсти лише те що вам раніше не подобалось, обмежувати себе в улюблених стравах, варто лише внести певні корективи.
Під час першого триместру ембріон має ще зовсім невеликі розміри і потреби його досить невеликі, харчування на ранніх термінах вагітності практично нічим не різниться з харчуванням звичайної людини. Зараз ще можна не дотримуватися якої-небудь спеціальної дієти, потрібно лише стежити за тим, щоб споживані продукти були якісними, екологічно чистими, містили в собі якомога менше хімічних добавок з кодом Е та інших. Збільшення калорійності їжі поки ще не потрібно. В цілому харчування вагітних у першому триместрі можна охарактеризувати як звичайну здорову дієту. Перевагу слід віддавати їжі, що пройшла хоч мінімальну кулінарну обробку, їсти менше смаженого, гострого, солоного, жирного і копченого. Консерви, страви в маринаді, прянощі також небажані. Обов'язково включайте в свій раціон харчування на ранніх термінах вагітності м'ясні продукти і рибу, сир і кисломолочні напої - вони містять багато повноцінних білків, фруктів з м'якоттю і овочів - вони містять багато потрібних вам вітамінів, потреба в яких при вагітності збільшується з ростом плода.Проблема  з якою може зустрітися жінка під час вагітності-це низький рівень гемоглобіну. Нормальний рівень гемоглобіну – 120 г/л або навіть 100-110 г/л. Гемоглобін – це складний залізовмісний білок, що відповідає за перенесення кисню з органів дихання до різних тканин і бере активну участь у перенесенні вуглекислого газу в органи дихання.Одним із симптомів низького рівня гемоглобіну є - задуха, вам стає важко дихати, ви швидко втомлюєтеся.
Особисто я теж зіткнулася з такою проблемою під час вагітності.При необхідності лікар призначить вам залізовмісні препарати (наприклад "Гінотардіферон"), проте як на мене,якщо рівень гемоглобіну не критично низький, краще підвищувати рівень гемоглобіну за допомогою зміни харчування. Запам'ятайте, всі червоні продукти - ваші рятівники при низькому гемоглобіні (червоний бурячок, суниці, полуниці, ягоди, яблука, червона риба). Не рекомендую пити гранатовий сік, користі там мінімум, краще купити сам гранат, і їсти по пів граната щодня, доки не нормалізується рівень гемоглобіну.
Вагітним потрібно випивати не менше ніж 1,5 л. рідини на день, включаючи воду, чай, фруктовий сік, компот, морс, молоко.

Не варто зловживати цитрусовими,щоб потім в малюка не було алергійки, проте іноді все ж варто їх їсти це ще одне джерело вітамінів.
Під час другого триместру відбувається інтенсивний ріст плода, а на організм матері, всі її органи і системи лягає подвійне навантаження. Енергетичну цінність дієти слід потроху підвищувати, починаючи з 3-4 місяця вагітності. Включення в раціон підвищеної кількості білків і вітамінів компенсує дефіцит цих речовин в організмі матері. Забезпечує надходження потрібної кількості пластичного матеріалу правильне харчування вагітних у другому триместрі. Перевагу потрібно віддавати їжі з переважним вмістом повноцінних і легкозасвоюваних білків. Обов'язково вживати в їжу молоко і сир, адже в малюка формується і розвивається скелет і йому потрібен кальцій. Вам додатковий кальцій також потрібен,  у цей час може погіршитись стан нігтів, волосся, шкіри, адже малюк формується,розвивається і для цього йому потрібні поживні речовини, вітаміни, мікроелементи, які він отримує з організму матері.Солоні, копчені і смажені продукти, сосиски, ковбаси краще виключити зовсім. Слід вживати в їжу печінку, м'ясо теляти або кролика, яблука та інші фрукти, крім цитрусових, чорний хліб.
На третьому триместрі вагітності слід обмежити вживання рідини ( менше пити води), солі.
Отож, загальні вимоги до харчування під час вагітності: 
1. Щодня вживати молочні продукти ( сир, молоко, сметана), краще за все домашнє, в з магазинного молока, сиру і сметани користі майже немає. 
2. Щодня вживати фрукти: обов'язково яблука, банани, суниці, полуниці, ягоди, вишні, сливи, груші, проте не захоплюватись цитрусовими,їх вживати в обмеженій кількості.
3. Обов'язково до раціону повинно входити м'ясо. Краще якщо це кур'ятина, телятина, кролятина.
4. Крупи-будь-які: гречка, рис, пшенична крупа, кукурудзяна, манна та інші.
5. Риба, яйця.
6. Мінімум жареного,копченого, віддавайте перевагу вареному, запеченому, тушкованому.
7. Багато пити рідини (крім третього триместру)
8. Обмежити вживання солі і цукру.
9. Замініть білий хліб на чорний, обмежте вживання здобних булочок, тортів.
10. Їсти краще маленькими порціями, але через кожні 2-3 години, а не "напихатися" 2-3 рази вдень.
11. Забудьте про чіпси, колу, мівіну, сухарики, проте якщо так хочеться, то чуть-чуть можна 1-2 штучки ( не пачки)))раз в місяць
12. Забудьте про будь-який алкоголь
13. І головне, по-більше гуляйте на свіжому повітрі.
І запам'ятайте, вам зовсім не потрібно їсти "за двох", адже це лищ призведе до надмірної ваги, якої потім ой як важко позбутися. краще їсти менше, зате часто і щоб те що ви спроживаєте було корисним.

Немає коментарів:

Дописати коментар